World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Landmacht voertuigen-->Verkennings voertuigen-->Fennek
Fennek (Duitsland)

De Fennek is een licht-verkenningsvoertuig ontwikkeld door samenwerking tussen het Duitse bedrijf Krauss-Maffei Wegmann en de Nederlandse bedrijven SP aerospace & vehicle systems (SP) in Geldrop (nu DDVS) en dochteronderneming RDM Holding, Rotterdam. De fennek kan met 11 ton een snelheid halen van 110km/h op verharde weg en wordt aangedreven door een 117kW sterke dieselmotor met een koppel van 800Nm.
Het voertuig is ontworpen voor het ongemerkt bespieden en verrichten van inlichtingen. Bedoeling is dat de fennek niet door de vijand wordt gezien maar als dat toch gebeurt dat het voertuig zichzelf goed en met enkele zware wapensystemen kan verdedigen en snel weg kan komen.

SP in Geldrop is failliet en nu wordt de fennek gemaakt door Dutch Defense Vehicle Systems (DDVS). Deze maakt 438 fenneks voor de NL Landmacht en alle aandrijflijnen en veersystemen voor de Duitse Fenneks.

Na gebruik van de Fennek door de Nederlandse landmacht in Afghanistan wordt de Fennek als veel beter vergeleken met de Amerikaanse Hummer. De fennek scoort beter op alle gebieden dan het Amerikaanse hummer voertuig.
 

Techniek
Systemen
De fennek is uitgerust met uitgebreide sensor-, communicatie- en navigatiesystemen nacht kijkers. Zo kan het voertuig onder de meest extreme omstandigheden met hoge data snelheden informatie verzenden over geïdentificeerde doelen en hun posities. Ook hebben ze zoals op de laatste foto te zien is een 1.5 meter lange waarnemingskop die kan worden uitgeschoven.

Zelfbescherming
Het voertuig heeft als zelfbescherming een .50 kaliber machine geweer of een 40 mm automatische granaat lanceerders. Daarnaast heeft hij nog 6 rookgranaatwerpers aan de achterzijde van het voertuig. Doordat de fennek klein is, rijkelijke bescherming en goede terreinvaardigheid heeft biedt het een uitstekende bescherming tegen mijnen en direct vuurgevecht.

Het voertuig maakt weinig lawaai en is zeer goed inzetbaar is bij het verrichten van inlichtingen voor gevechtseenheden of voor de commandant.
De fennek wordt 4WD aangedreven.

Specificaties
De fennek heeft op verharde weg een actieradius van ongeveer 1000Km. De bemanning bestaat uit een commandant, waarnemer en een bestuurder. De fennek biedt bescherming tegen At en AP mijnen. Met zijn gewicht van 11 ton kan het kan hellingen nemen tot 60% en afwaartse hellingen tot 35%. Tot nu toe zijn er 612 voertuigen geproduceerd voor de Duitse (206) en Nederlandse Landmacht (410).

Duitsland
De Duitse landmacht krijgt 206 fennek voertuigen. Daarvan zijn 178 verkenningsvoertuigen, 24 pionier voertuigen en 4 artillerie waarnemingsvoertuigen. De eerste fennek voor de Duitse landmacht is geleverd op 10 december 2003.

Nederland
De fennek komt in dienst bij verschillende onderdelen (artillerie, LMB, cavalerie en het Korps Mariniers van de Marine).

De Landmacht heeft 438 voertuigen besteld in verschillende versies: 147 Licht Verkennings- en Bewakingsvoertuig waarvan 48 voor de voorwaartse artillerie en 6 voor forward air controllers, 130 Medium Range Antitank Wapens (MRAT-versie) en 78 voor de algemene dienst (AD-versie). Sommige Fennek voertuigen worden uitgerust met stinger raket systemen.
De Fennek wordt gebruikt voor de ISAF missie in Uruzgan, Afghanistan (2006-2010).

Noorwegen heeft ook interesse geboden voor de Fennek.


Nederland Nederland Nederland
Duitsland Duitsland Duitsland
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © 2004-2022 Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 26 Juli 2010