World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
--> -->
E-2 Hawkeye (Verenigde Staten)

De E-2 is een Maritiem airborne early warning vliegtuig ontworpen voor ondersteuning aan de zeestrijdkrachten en is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Northrop Grumman. De E-2 levert informatie over luchtdreigingen en levert identificatie en positiegegevens aan straaljagers als de S-3 en F/A-18.
Er bestaan 2 versies: de E-2C Hawkeye en de E-2D Advanced Hawkeye. In totaal zijn er 140 in dienst bij de Amerikaanse Marine en 30 bij andere landen.

E-2C
De bemanning bestaat uit 2 piloten, 3 operators, 1 gevechtsinformatie center officier, 1 vliegtuigbesturingsofficier en 1 radarofficier.

Techniek
Met de radar van de E-2C kan een gebied van 550Km gecontroleerd worden. Voor de communicatie heeft de E-2 een UHF data link en een Joint Tactical Information Distribution System (JTIDS).

Motor
De E-2C is uitgerust met 2 Allison T-56-A-14 turboprop motoren. Bepaalde Hawkeyes (E-2C+) van de Amerikaanse Marine zijn gemodificeerd met de nieuwe T56 IV serie motoren. Deze levert 27% meer vermogen, vergt 13% minder brandstof.
Voor meer informatie zie: Allison T-56 turboprop motor

E-2D
De nieuwe E-2D Advanced Hawkeye heeft onder andere een nieuwe radar (de Lockheed Martin AN/APY-9), theatre missile defence capaciteiten en meerdere sensors integratie.
Op 3 februari 2011 landde er voor het eerst een E-2D aan boord van een vliegdekschip. Het betrof de USS Harry S. Truman. De E-2D steeg ook weer op vanaf het schip.

 

Gebruikers
De E-2C Hawkeye is/was in gebruik bij:

1. Amerikaanse Marine
2. Egypte
3. Singapore
4. Taiwan
5. Frankrijk
6. Israël
7. China (Taiwan)
8. Japan

1. Amerikaanse Marine
De Amerikaanse Marine beschikt over ruim 140 E-2 vliegtuigen waarvan het merendeel E-2C's zijn. Updates bij de Amerikaanse Marine zullen altijd volgen tot 2015 als de E-2 Hawkeye uit de dienst wordt genomen.
De eerste E-2C's die een update hebben ondergaan waren in 2003 op de USS Nimitz operationeel en hebben deelgenomen aan Operatie Iraqi freedom.
De US Navy heeft een behoefte aan 70 E-2D Advanced Hawkeye vliegtuigen. De E-2D staat gepland om de E-2C te gaan vervangen vanaf 2015.

2. Egypte
De E-2C Hawkeye vliegtuigen van de Egyptische Luchtmacht worden geüpdate tot de Hawkeye 2000 configuratie door Northrop Grumman in Bethpage, New York.


US Navy E-2 US Navy E-2C US Navy E-2C
US Navy Cockpit E-2 US Navy Binnenin US Navy E-2C
US Navy E-2C left bank E-2D Advanced hawkeye E-2D Advanced hawkeye
E-2C Frankrijk E-2C Frankrijk  
 
 
E-2C Japan E-2C Japan  
 
 
E-2C Egypte    
   
   


Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 13 October 2013