World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
--> -->
RC-135V/W Rivet Joint

De RC-135V/W Rivet Joint is een 4-motorige vliegtuig op basis van de C-135 en wordt gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht met inlichtingen en verzamelingsystemen om elektronische activiteiten waar te nemen van een vijand ten behoeve voor militaire en elektrotechnische deskundigen. Met de systemen kan automatisch of handmatig elektronische activiteit in het hele elektromagnetische spectrum worden opgespoord, opgeslagen en geanalyseerd. Het vliegtuig is herkenbaar aan de verlengde neus en uitstulpsels aan beiden zijden voorbij de neus van het vliegtuig.


De basis missie bestaat uit:
- voorzien van indicaties over de locatie en intentie van vijandelijke troepen en het waarschuwen van vijandelijke activiteiten
- nieuwsberichten uitzenden van voice communicatie. Hierbij kunnen ze gevechtsnieuwsberichten uitzenden met dreigende waarschuwingen naar vliegtuigen in gevaar.
- het kunnen opereren in data en spraak links om Amerikaanse grondgebonden luchtverdedigingssystemen te voorzien van informatie.

De bemanning bestaat uit 34 mensen waaronder de piloten, elektronische oorlogvoering officieren, inlichtingen operators en in vlucht werkende onderhoudstechnici. De Amerikaanse Luchtmacht had eerder 15 van deze vliegtuigen (de 15e is in 1999 aan de vloot toegevoegd) die de USAF tot 2018 in dienst wil behouden. Daarnaast zijn er 2 KC-135R Stratotanker omgebouwd tot RC-135 Rivet Joint vliegtuig.

 

Gebruikers
De RC-135V/W is in gebruik bij:

1. Verenigde Staten
2. Groot-Brittannië

1. Verenigde Staten
De Amerikaanse Luchtmacht beschikt over 17 stuks RC-135 Rivet Joint vliegtuigen.

2. Groot-Brittannië
Groot-Brittannië heeft een contract afgesloten met L-3 Communications om 3 KC-135 vliegtuigen van de Amerikaanse Luchtmacht om te bouwen tot RC-135W vliegtuigen voor de Britse Luchtmacht. De 3 vliegtuigen worden geheel eigendom en zullen gebruikt worden door de Britse Luchtmacht.
De RC-135W's zijn ter vervanging van de Nimrod R1. Verwacht wordt dat de eerste RC-135W in 2014 in dienst komt en de laatste in 2018.RC-135 Rivet Joint van de Amerikaanse Luchtmacht

Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 13 April 2011