World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Militaire helikopters--> -->SH-14 Lynx
SH-14 Lynx

De SH-14 Lynx helikopter is kleine helikopter hoofdzakelijk voor maritieme operaties, ontworpen door het Britse bedrijf Westland (tegenwoordig Agusta-Westland). Er bestaat een maritieme versie, een landmacht versie en een verbeterde versie van de maritieme versie, de Super Lynx 300 die speciaal op kleine marine schepen kan opereren. Hier worden de maritieme versie en de Super Lynx 300 behandeld. Voor de landmacht versie klik hier.
Versies

Lynx

De Lynx is de basis verise, ontworpen door Westland.

Super Lynx

De Super Lynx is een nieuwe versie van de oorspronkelijke Lynx helikopter, ontworpen door het Brits/Italiaanse bedrijf Agusta-Westland. De super lynx is speciaal ontworpen voor maritieme doeleinden en amfibische operaties.

AW159 / Lynx Wildcat
De AW159 is de nieuwste Lynx versie, voornamelijk bedoeld om de Britse Super Lynx te vervangen.

Gebruikers

De Lynx wordt door veel landen gebruikt waaronder Nederland.

Nederland

De gehele SH-14D Lynx vloot in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht (voorheen Koninklijke Marine) is uit operationele dienst. De taken worden waargenomen door de resterende Cougar helikopters in afwachting van het operationeel komen van de NH90.

Achtergrond
De Nederlandse Koninklijke Marine ontving eind 1976 6 UH-14A Lynx helikopters voor waltaken, daarna 10 SH-14B's en 8 SH=14C's voor operaties vanaf zee. Van de toendertijd 24 helikopters zijn er 3 verongelukt (in het Marsdiep bij Den Helder, de volgende dag een voor de kust van de VS waarbij de waarnemingsofficier verongelukte, de derde zakte onherstelbaar door het maingear heen).

Tussen 1991 en 1997 zijn de Lynx heli's in het kader van het Standaardisatie en Modificatie Lynx (STAMOL) programma geüpdate naar de huidige SH-14D versie.
Ook zijn in 1994 de rotorbladen met stalen leading edges vervangen door British Experimental Rotor Programme (BERP III) die van koolstofvezel gemaakt zijn, herkenbaar aan de geknikte tips.
 


Met de oprichting van het Defensie Helikopter Commando (DHC) vallen de Lynx helikopters onder het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK / Koninklijke Luchtmacht (KLu)). De Luchtmacht is verantwoordelijk voor de inzet van de Lynx alhoewel het personeel op MVKK voornamelijk uit Marine personeel in dienst bij de Luchtmacht bestaat. Eind 2012 (december) zullen alle Lynx helikopters uit dienst zijn genomen. Als interim oplossing zullen Cougar helikopters worden ingezet, ook vanaf marine schepen (alleen vanaf LPD's). Geleidelijk zal de NH90 deze taak overnemen.

Op dit moment beschikt de Luchtmacht over 21 lynx helikopters - waarvan er nog maar 17 vliegwaardig kunnen worden gemaakt - die deel uitmaken van het DHC. Ze zijn zowel gestationeerd aan wal bij 7 squadron op Maritiem Vliegkamp De Kooij als bij 860 Squadron. Op schepen worden ze ingezet voor onder andere het opsporen van onderzeeboten door middel van een dipping sonar. Ook worden ze ingezet voor het transporteren van speciale eenheden bij verdachte schepen (boardings) of het bij de inzet van anti-terreuroperaties.
Het oranje ding aan stuurboordzijde van de heli is de zogenaamde oefen- of opdrijftorpedo. Deze worden als normale torpedo's - zonder explosieve lading - afgeschoten maar komen daarna boven drijven en zijn oranje omdat ze middels die kleur makkelijk zijn te herkennen in de zee. Hr. Ms. Mercuur (torpedowerkschip) zorgt er daarna voor dat de torpedo weer wordt gereedgemaakt voor een volgende oefening. Tevens worden ze gebruikt voor SAR doeleinden wat in het Nederlands wordt vertaald met OSRD (OpSporings & ReddingsDienst).

De Lynx helikopters zijn aan het eind van hun technische levensduur en er is veel onderhoud noodzakelijk om de kisten nog luchtwaardig te houden. Enige tijd terug zijn 4 a 5 heli's geüpdate met de MLM ofwel de MidLife Modernisation, waarvan de laatste een zogenaamde "operationele levensduur verlengende" was. De Lynx heli's zijn gebouwd voor een levensduur van 7000 vlieguren. 7 Lynx helikopters zijn geüpdate om 1000 uren langer te kunnen meegaan.

De Lynx werd gebouwd voor een levensduur van 7000 vlieguren. Inmiddels zijn er 7 Lynxhelikopters geüpdate om nog 1000 vlieguren extra mee te kunnen gaan.

De Lynx helikopters zouden vanaf 2009 (3 jaar vertraging) werden vervangen door NH90 helikopters. Met de verkoop van de 13 P-3C orion patrouille vliegtuigen bleven de Lynx helikopters als enige
over als onderdeel van de Marine Luchtvaart Dienst (MLD).

Na een mislukte reddingsoperatie van 3 personen in Libië, werd 1 Lynx helikopter vastgehouden door het leger van Libië.

Op 18 Augustus kwam de laatste Lynx helikopter terug van een operationele missie.


Nederland Nederland Nederland
Portugal Super Lynx 300  
 
 
Britse Super Lynx Duitse Super Lynx Britse Super Lynx
Cockpit Super Lynx Zuid-Koreaanse Super Lynx  
 
 
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © 2004-2024 Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 20 Oktober 2012